Raport 2007

Raport 2007

Datorita lucrarii miraculoase a lui Dumnezeu am reusit sa demaram in anul 2007 cu succes proiectul nostru – Centrul de Îngrijire Paliativa de tip Hospice „Casa Milostivirii Divine”.

Pentru a împartasi împreuna cu noi bucuria dezvoltarii proiectului la care si Dvs. ati contribuit în mod deosebit , la inceputul anului 2008 dorim sa privim retrospectiv la ceea ce am realizat in timpul primului an de functioanare a centrului si va trimitem câteva informatii cu privire la modul în care ne-am desfasurat activitatea în urma festivitatii de inaugurare, care a avut loc în data de 25 noiembrie 2006.

1. Dupa selectia personalului, care a avut loc în luna noiembrie, înainte de inaugurarea cladirii, s-a demarat actiunea în vederea depunerii actelor necesare pentru încheierea contractului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis.

În luna ianuarie, s-au facut demersurile pentru angajarea personalului selectat si s-a hotarât ca Centrul de Îngrijire Paliativa sa îsi înceapa activitatea propriu-zisa cu data de 1 februarie, din fondurile proprii, obtinute din donatii, pâna la semnarea contractului cu CJAS continuându-se cu completarea actelor în vederea semnarii contractului cu CJAS.

În urma evaluarii facute de catre CJAS Timis, s-a procedat la semnarea contractului, în urma caruia, Centrul de Îngrijire Paliativa de tip Hospice ” Casa Milostivirii Divine”, a fost acreditat ca furnizor de servicii medicale în domeniul paliatiei. În urma încheierii contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate, s-a hotarât suma acordata pentru fiecare pacient asigurat, si anume: 118 lei/ zi/ persoana asigurata.

2. În data de 3 februarie, a avut loc instruirea personalului printr-un curs si atelier de lucru cu tema: „Îngrijirea Paliativa – Seringa Automata”, pentru medici si asistente, organizat de catre Asociatia Palliative Care RO-Association Timisoara, în colaborare cu Lisburn Trust, Irlanda de Nord. De asemenea, tot în luna februarie a acestui an, a mai avut loc un curs de utilizare si prescrierea opioidelor, organizat de Hospice „Casa Sperantei” Brasov, în colaborare cu Centrul de Perfectionare a Medicilor, pentru 20 de medici, gazduit de Hospice Timisoara, care a avut loc în week-end-ul din 9-10 feb., si 16-17 feb.
Activitatea Centrului a început din 5 februarie, odata cu internarea primului pacient.
Centrul de Îngrijiri Paliative – Hospice „Casa Milostivirii Divine” Timisoara, este membru al Coalitiei Nationale de Îngrijiri Paliative, formata în noiembrie 2006 la Brasov. Aceasta are activitate de advocacy în sprijinul dreptului pacientilor din România, la îngrijirea paliativa si a avut prima întalnire la Sibiu în 15-16 februarie 2007.

3. Începand cu data de 19 martie 2007, pe o durata de 10 zile, Centrul de Îngrijire Paliativa de tip Hospice, a organizat un curs având ca tema: ” Îngrijirea Paliativa a bolnavului incurabil”. Cursul a fost sustinut de D-na Ecaterina Nistor,lector acreditat de Hospice Casa Sperantei Brasov, fiind si supervizat de OAMMR Timis, la care au participat 16 persoane: personalul mediu si îngrijitoare din Centrul Hospice, precum si alti asistenti medicali din Centrele de Îngrijire la domiciliu din Federatia Caritas a Diecezei de Timisoara.

4. În data de 14-15 aprilie cu ocazia sarbatorii Milostivirii Divine, Centrul nostru de Îngrijire Paliativa, a organizat festivitatea hramului. Programul festivitatii a început printr-un concert de binefacere, în scopul ajutorarii persoanelor aflate în îngrijirea Centrului – Hospice. Concertul de muzica Gospel a fost organizat de catre Dominic Fritz – tânar voluntar din Germania, în Biserica Romano- Catolica „Inima lui Isus” din Piata Balcescu. În duminica Milostivirii Divine -15 aprilie 2007- programul a continuat dimineata cu Sf.Liturghie, iar de la ora 15 cu Devotiunea Milostivirii Divine în Capela centrului. Programul festivitatii s-a încheiat cu vizitarea centrului dupa care a urmat o masa la care au participat angajatii si prietenii, binefacatorii, colaboratorii centrului si alte persoane invitate cu aceasta ocazie.

5. În 27. aprilie a avut loc la Bucuresti, Conferinta Nationala cu titlul Ingrijirea Paliativa-Parte integranta a Sistemului Public de Sanatate,cu participarea autoritatilor,specialistilor din domeniul medical,organizatiilor neguvernamentale, cultelor si organizatiilor internationale, in scopul imbunatatirii reglementarilor legislative, la care a fost reprezentat atat Centrul de ingrijire Paliativa cat si Proiectul de ingrijiri la domiciliu din cadrul Federatiei Caritas Timisoara.

6. Cu ocazia zilei de 12 mai – Ziua Internationala a Asistentului Medical, a fost sarbatorita în cadrul centrului nostru în data de 11 mai 2007, cu scopul aprecierii în mod public a muncii depuse pâna acum, de catre asistentele noastre, în îngrijirea paliativa.

7. În timpul verii am reusit cu ajutorul donatiei din strainatate sa renovam acoperisul la anexa cladirii unde se afla amplasate garajul, camera rece si depozitele. Din alte donatii primite s-a completat dotarea centrului cu plase pentru geamuri, obiecte si consumabile necesare pentru functionare. Pentru amenajarea parcului am primit 10 bancute care sunt folosite pentru recreerea pacientilor si a apartinatorilor.

8. În perioada 7.10. – 18.10.2007, sarbatorind Ziua Mondiala Hospice , Centrul nostru a organizat diferite programe: Prezentari, Ziua Voluntarilor si Actiunea Tineretului Crestin, promovându-se astfel îngrijirile paliative.

9. În perioada 19-22 octombrie 2007 am participat la Iasi la manifestarea stiintifica „Caritas-caritate si profesionalism” în cadrul careia am prezentat proiectul si activitatea Hospice, centrul de paliatie fiind singurul din tara sub egida Caritas.

10. Am participat în cadrul celei de a VIII-a conferinte nationale de paliatie „Practica clinica si dezvoltarea serviciilor în îngrijirea paleativa” 9-10 noiembrie 2007, Poiana Brasov, la lucrariile stiintifice, si ne-am exprimat propria experienta si activitate prin expunerea a doua referate „Nursingul pacientilor oncologici cu afectiuni hemoragice” si „Manifestarile clinice si managementul terapeutic la pacientii cu cancer avansat”.

11. În 25.11.2007, la un an de la inaugurarea Hospice-ului „Casa Milostivirii Divine”, prin celebrarea solemna a Sf. Liturghii in urma careia s-a tinut o masa festiva, ne-am exprimat recunostinta pentru sprijinul acordat proiectului nostru.

12. La sarbatoarea Sf. Nicolae-06.12.2007, pacientii din centrul nostru s-au putut bucura de „vizita” acestuia chiar in persoana, oferind acestora mici cadouri fapt care a adus bucurie si un suras pe fetele pacientilor si a personalului.

13. În decursul lunii noiembrie cat si inceputul lui decembrie, in grupuri organizate, ne-au trecut pragul studentii de la Facultatea de Asistenta Sociala, incantati fiind ca au putut face practica in Hospice-ul nostru.

14. În Casa Milostivirii Divine, Sarbatoarea Nasterii Mantuitorului, a venit putin mai repede, deja pe data de 18.12.2007,cand pacientii nostri au avut parte de o bucurie in sufletele lor, dovada fiind lumina de pe fetele lor, acestia fiind placut surprinsi de cadouri simbolice primite din partea conducerii Centrului.
Dar nu numai pacientii au avut parte de aceste bucurii si de micile cadouri, ci si intreg personalul impreuna cu voluntarii care s-a reunit mai tarziu in sala de conferinte, pentru a sarbatorii si a petrece seara impreuna, la fel ca o familie.
Totodata, sub bradul de Craciun, au aparut si cadourile din partea binefacatorilor, care mai tarziu au fost deschise, spre bucuria noastra a tuturor.
In perioada Sfintelor Sarbatori, in Centrul nostru au poposit cateva grupuri de colindatori nu numai din Timisoara dar si din Arad, care prin programul lor de colinde, au dorit sa ne impartaseasca lumina si speranta venita prin nasterea Mantuitorului.

15. Situatia actuala in ceea ce priveste numarul de persoane care au fost internate im Centrul nostru cu o capacitate de 10 locuri, este urmatoarea:

214 – persoane internate pana la data de 31.12. 2007
2627 zile spitalizare realizate
71% din cazurile tratate sunt pacienti din categoria oncologie
29% din cazuri sufera de alte afectiuni
durata medie de spitalizare a fost de 12 zile

16. Suma primita prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, nu este suficienta pentru a putea acoperi costurile care trebuie suportate de Centru, din acest motiv, noi continuam sa mediatizam serviciul si sa sensibilizam societatea, în scopul adunarii permanente de fonduri care ne sunt imperios necesare, pentru a putea oferi o îngrijire paliativa de cea mai buna calitate.
Pe lânga ajutorul financiar, Centrul nostru a beneficiat si de sprijinul voluntarilor, fiecare dintre ei aducându-si contributia în diferite domenii – servicii de specialitate (asistenta spirituala, psihologica si asistenta sociala), în administratie, curatenie, gradinarit, cât si în promovarea Centrului. Voluntarii si-au pus timpul si talentul lor în ajutorul pacientilor, a apartinatorilor acestora, cât si a personalului.

17. În timpul anului 2007 am putut primi mai multe vizite din strainatate, precum ar fi Slovacia (Bratislava), Irlanda de Nord (din partea Palliative Care Nurse), Portugalia, Germania (Villingen), Statele Unite ale Americii, Anglia, Brazilia, la care se adauga si vizitatori din diverse locuri din Romania.