Raport 2008

Raport 2008

Si in anul 2008 au continuat sa se desfasoare activitatile Centrului despre care dorim sa va oferim cateva informatii.

Activitatea desfasurata în anul 2008 :

254 – persoane internate pana la data de 31.12. 2008
2842 zile spitalizare realizate
80% din cazurile tratate sunt pacienti din categoria oncologie
20% din cazuri sufera de alte afectiuni
durata medie de spitalizare a fost de 11 zile

Pe parcursul acestui an personalul specializat a participat la cursurile de formare continua si la conferinte sau intalniri zonale si nationale. Totodata sau organizat diverse evenimente si in cadrul Centrului.

In data de 23 februarie 2008 reprezentantii Centrului au participat activ la Simpozionul organizat de Ordinul Asistentiilor Medicali din Timisoara, unde am prezentat Centrul nostru oferind informatii despre Ingrijirea paleativa in general cat si despre activitatile Centrului.

In perioada Postului Mare, de 2 ori pe saptamana, marti si joi de la ora 15, Parintele Wonerth Laszlo a celebrat devotiunea Calea Crucii.
La aceasta devotiune au participat angajatii centrului nostru impreuna cu apartinatori, voluntari si colaboratori.

Pentru angajatii si colaboratorii Centrului au fost organizate Exercitii Spirituale in perioada de 03-06 martie 2008. In decursul acestor zile, Pater Jose de Vela din comunitatea Fratii Sf. Cruci a tinut mai multe prelegeri cu referire la suferinta omului si regasirea sensului ei in boala si faza terminala a vietii. Acest timp de formare spirituala ne-a ajutat sa-i intelegem mai bine pe cei bolnavi si sa-i alinam in suferinta lor.

Centrul nostru, care poarta numele “Casa Milostivirii Divine” si-a sarbatorit in ziua de 30 martie 2008 hramul, avand un progam aparte:
a] Sfanta Liturghie a avut loc dimineata in capela Centrului fiind oficiata de catre Vicarul General al Episcopiei Timisoara, Msgr.Bocskei Laszlo impreuna cu Msgr.Wonerth Laszlo.
b] La ora 15 ne-am reintalnit la un moment de rugaciune in Capela, unde a fost expus Sfantul Sacrament. Impreuna cu invitatii, colaboratorii, voluntarii si personalul Hospicelui, ne-am rugat Coronita Milostivirii Divine. Intre decadele rugaciunii au fost intonate cantece conduse de corul “Exultate” al Catedralei Romano-Catolice din Timisoara.
c] Pater Jose De Vela din comunitatea Fratii Sf. Cruci a sustinut o conferinta despre sarbatoarea Milostivirii Divine.
d] Programul festivitatii a continuat in sala de conferinta cu o prezentare video a primului an de activitate a Centrului, urmata de un scurt concert si o agape. Unde am avut posibilitatea sa impartasim din experientele noastre si sa ne simtim bine impreuna.

In data de 19 aprilie 2008 a avut loc traditionalul Concert de muzica Gospel în scopul ajutorarii persoanelor aflate în îngrijirea Centrului – Hospice. Concertul de muzica Gospel a fost organizat de catre Dominic Fritz – tânar voluntar din Germania, în Biserica Romano-Catolica „Inima lui Isus” din Piata Balcescu. In grupul corului au participat si o parte din angajatii si voluntarii Centrului.

Pentru o perioada de 3 luni de zile, infirmierele noastre au participat la Programul National de pregatire a infirmierelor, tinut de coordonatoarea de program, Banciu Ana, in perioada iunie-august 2008.

Coordonatorul Centrului impreuna cu angajatii si asistentul social angajat au participat in data de 9 iulie 2008 la un curs de Combaterea Saraciei din Romania, organizat de Confederatia Caritas Romania.

In 17 iulie 2008 a fost un eveniment deosebit in care surorile franciscane din congregatia Fiicelor Sf. Francisc de Assisi care au activitati in teritoriul Romaniei au primit o diploma de recunostinta din partea Consiliuliului Umanitar din Republica Slovaca, pentru o reprezentare a Statului in Romania-Timisoara cu proiectul Hospice Centrul de Ingrijiri Paliative.

In data de 21 iulie 2008 a avut loc un alt curs cu tema: Mobilizarea Pacientului, tinut de Lect. Sr. Savia-Lukacova Lubica. La acest curs au participat toate asistentele medicale din Centrul nostru.

In 01 octombrie 2008 Coordonatorul Centrului impreuna cu asistentul social au participat la Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice, organizat de D.G.A.S.P.C. Timis.

Cu ocazia sarbatorii Sfantului Francisc de Asissi, din data de 04 octombrie 2008, s-a organizat un program unde au participat angajatii centrului nostru, voluntarii, colaboratorii si Grupul Taize din Arad.
In seara dinaintea sarbatorii s-a celebrat rugaciunea Tranzitus, urmata de o ora de adoratie euharistica, unde corul din Arad a cantat cantece de adoratie.
Dimineata s-a oficiat Sf.Liturghie celebrata de Msgr. Wonerth Laszlo si altii preoti. La ora 15 dupa-masa pater Jose de Vela a sustinut o prelegere cu tema:
Dumnezeu te cheama – Fascinatia vocatiei crestine. Acest program s-a incheiat cu o masa festiva.

Cu ocazia Zilei Mondiale Hospice, din data de 14 octombrie, Centrul de ingrijire de tip Hospice a organizat un program cultural in sala de conferinte unde au fost invitati voluntarii si familiile bolnavilor. In timpul acestei zilei a avut loc prezentarea ingrijirii paleative si a activitatilor Centrului. In cadrul programului s-a tinut si un curs cu tema: Idealul in dialogul cu pacientul, prezentat de una din asistentele medicale a Centrului.
In data de 02 noiembrie 2008, Msgr. Laszlo Wonerth a celebrat o liturghie-reqviem cu ocazia zilei raposatilor pentru pacientii decedati pana in prezent in Centrul Hospice.

Asistentii medicali si cooardonatoarea Centrului au participat in data de 06 noiembrie 2008 la cursul cu tema: Urgentele in medicina paliatica tinut de Lect. Dr. Sirbu

La Conferinta Nationala de Ingrijire Paliativa, din data de 7-8 noiembrie 2008, in Brasov, organizat de Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative, au participat medicii Centrului, coordonatoarea centrului care a prezentat Centrul de Ingrijire Paliativa din Timisoara si psihologul voluntar care a prezentat o lucrare cu tema: Modelul trifazic de consiliere psihologica a bolnavilor terminali.

In data de 24 noiembrie 2008 toti angajatii Centrului au participat la concertul de orga sustinut de Barbara Harbach din America, care a avut loc in Catedrala Romano-Catolica “Sfantul Gheorghe” din Timisoara. A fost un timp potrivit pentru relaxare, destidere si pastrarea legaturilor interpersonale.

In 03 decembrie 2008, colaboratorii nostri Asociatia Pentru Voi, a sarbatorit Ziua Internationala a Persoanalor cu Handicap, unde a participat coordonatoarea Centrului.

Si in acest an Sfantul Nicolae in data de 6. decembrie 2008 a adus bucurie in inimile pacietilor, apartinatorilor, precum si angajatilor si voluntarilor. A fost intampinat cu cantece, iar el a oferit cadouri tuturor celor prezenti.

In apropierea Craciunului, in Centrul nostru au poposit cateva grupuri de colindatori nu numai din Timisoara dar si din Arad, care prin cantecele lor de Craciun au dorit sa ne aduca bucuria Nasterii Mantuitorului. Atat pacientii cat si apartinatorii au fost placut surprinsi de atmosfera creata in aceste clipe de sarbatoare.

In anul 2008, Centrul nostru a primit multe vizite din strainatate, cum ar fi Germania, Polonia, Slovacia, Statele Unite ale Americii, Austria, Suedia, la care se adauga si vizitatori din diverse locuri din Romania – Oradea, Arad, Onesti, Roman, Caransebes, Cluj, Iasi, Bucuresti.

Si in acest an ne-am bucurat de disponibilitatea voluntarilor care au fost alaturi de angajatii centrului si ne-au ajutat prin diferite activitati cum ar fi: asistenta psihologica, spirituala si sociala, la activitati de menaj, la intretinerea parcului, la traducerea anumitor scrisori, la petrecerea timpului liber cu pacientii si apartinatori.

Si in anul 2008 a primit Centrul nostru mai multe donatii financiare si materiale, din care s-a completat dotarea centrului cu obiecte si consumabile necesare pentru functionare. O parte din acestea am primit de la Crucea Rosie din Germania – Lauf. Pentru amenajarea centrului am primit de la binefacator un aspirator medical, care este folosit pentru nevoile pacientilor. De la binefacatorii din Germania am primit o orga electronica, care se foloseste in capela centrului. In timpul verii am reusit cu ajutorul donatiei sa renovam cascada din parcul centrului. Un pictor a donat pentru Hospice un tablou cu titlu “Autostrada soarelui”.