Raport 2009

Raport 2009

Au trecut deja 3 ani de la inaugurarea Hospice “Casa Milostivirii Divine” si de la internarea primului pacient. La inceputul activitatii am avut anume retinerii in ceea ce priveste sustinerea si continuitatea proiectului Hospice, din cauza instabilitatii situatiei economice, sociale si politice existente in Romania. Privind dezvoltarea proiectului, ne bucuram ca activitatile noastre sunt de un mare folos comunitatii si sunt din ce in ce mai multi cei care apeleaza la serviicile noastre din diferite zone ale Romaniei. Dovada sunt multumirile exprimate atat de pacienti cat si de familiile acestora care au beneficiat de ingrijirile paliative in Hospice.
Situatia actuala in ceea ce priveste numarul de persoane care au fost internate in Centrul nostru cu o capacitate de 10 locuri, pe perioada anului 2009, este urmatoarea:

223 pacienti internati
2422 zile spitalizare realizate
92 % din cazurile tratate sunt pacienti din categoria oncologie
8 % din cazuri sufera de alte afectiuni
durata medie de spitalizare a fost de 12 zile

Si in acest an personalul specializat a participat la cursurile de formare continua si la conferinte sau intalniri zonale si nationale. Totodata sau organizat diverse evenimente si in cadrul Centrului:

Coordonatorul Centrului a participat in decursul anului 2009 la sedinte, organizate de Asociatia de Ingrijire Paliativa din Romania, tinute la Brasov si avand diferite teme legate de Ingrijirea Paliativa.

Economista Centrului a participat la urmatoarele cursuri:
♦ curs de “Strangere de fonduri din comunitate. Mecanisme, provocari, povesti de succes, tinut la Bucuresti;
♦ curs cu tema “Scrierea propunerilor de finantare” organizat la Brasov.

Asistentul social angajat al Centrului a participat la mai multe sedinte si intalniri cu teme diferite:
♦ sedinta tinuta de DGASPC Timis unde s-a discutat despre serviciile pentru ingrijire de tip rezidential respectiv, a centrelor de zi;
♦ curs organizat de Fundatia Serviciilor Sociale Bethany Timisoara, cu tema “Managementul voluntarilor”;
♦ un seminar cu tema “Scriere de proiecte”, organizat de Fundatia Serviciilor Sociale Bethany Timisoara, tinut la Simeria;
♦ o masa rotunda in incinta Hotelului Timisoara, unde s-a discutat despre “Rolul societatii in stimularea transparentei si a responsabilitatii in plan local” organizat de Institutul pentru Politici Publice Bucuresti si Fundatia Pentru Voi Timisoara.

Medicii si asistenti medicali, membri importanti al echipei multidisciplinare centrului au fost activi in participarea la diferite evenimente:
♦ Ordinul Asistentiilor si Moaselor din Romania.(O.A.M.M.R.) a organizat in incinta Spitalului CFR Timisoara, in data de 28 februarie, un seminar informativ in care s-a discutat despre semnificatia paliatiei, tinut de medicul si coordonatorul Centrului. In cadrul seminarului una din asistentele Centrului a prezentat o lucrare cu tema “Idealul in dialog cu pacientul”.
♦ In perioada 09-13 martie 2009 doua asistente medicale ale Centrului au participat in Brasov la un curs având ca tema: “Îngrijirea Paliativa a bolnavului incurabil”, sustinut de lectorii acreditati la Hospice “Casa Sperantei”.
♦ Cu ocazia Zilei Internationale a Asistentului Medical, in data de 8 mai, s-a tinut un seminar in care asistentele medicale ale Centrului nostru au prezentat o lucrare cu tema “Ingrijirea paliativa si rolul asistentului in indrumarea spirituala a bolnavului” organizat de Ordinul Asistentiilor si Moaselor din Romania (O.A.M.M.R.), care a avut loc la Casa Adam Müler Guttenbrun.
♦ In 23 mai 2009 Centrul de Ingrijire Paliativa de tip Hospice a tinut un seminar la Gerhardinum cu tema “Implicare apartinatoriilor/voluntariilor in ingrijirea si imbunatatirea calitatii vietii bolnaviilor ”, lectori fiind coordonatorul centrului impreuna cu o asistenta medicala.
♦ In data de 18 septembrie 2009 la Arad a participat una din asistentele medicale la a V-a Conferinta Nationala organizata de Ordinul Asistentiilor Medicali generalisti, moaselor si asistentiilor medicali din Romania, cu tema “Calitate si siguranta in ingrijirea pacientilor”.
♦ In 11-13 septembrie 2009 la Conferinta Nationala a Paliatiei din Constanta a participat medicul centrului, organizat de Asociatia de Paliatie Romania.
♦ Impreuna cu Asociatia Asistentiilor Medicali Timis am organizat in data de 7 noiembrie 2009 Conferinta cu tema “Ingrijirile Paliative: Trecut, Prezent si Viitor”, la care au participat medici, psihologi si asistentii medicali din diferite zone ale tarii. Sesiunea stintifica a Conferintei a avut loc la Casa Adam Müler Guttenbrun. Medicul, psihologul si asistentele medicale ale Centrului au sustinut diferite teme:
– “Model ingrijiri paliative Hospice “Casa Milostivirii Divine” Timisoara”
– “Tratamentul durerii de cancer – aspecte de nursing”
– “Ingrijirea paliativa in sangerarile de suprafata”
– “Suportul psihologic al minorilor cu parintii in faza terminala”
Dupa prezentarea lucrarilor s-a continuat cu un Work-Shop pe tema Managementul durerii, la care prin Teleconferinta au participat si Asociatia “Palliative Care RO Association” Timisoara în colaborare cu Lisburn Trust, Irlanda de Nord prezentand tema: “Îngrijirea Paliativa – Seringa Automata”.
Incheierea Conferintei a avut loc la Hospice “Casa Milostivirii Divine” Timisoara, unde participantii dupa vizitarea Centrului nostru au vizionat videoprezentarea – Hospice “Casa Milostivirii Divine” – Trecut si Prezent.
♦ In data de 27 noiembrie, coordonatorul Centrului a participat la o dezbatere publica cu tema “Accesibilizarea, dotarea, sprijinirea si consilierea persoanelor suferinde de maladia Altzheimer”, care a avut loc la Ciacova, Judetul Timis. Aceasta dezbatere a fost organizata de Consiliul Judetian Timis, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis.

Si in incinta Centrului au avut loc diferite intalnirii, cursurii si seminarii:
♦ In cursul anului 2009 in incinta Hospicelui s-a tinut un curs pentru medicii din zona de vest a Romaniei in vederea obtinerii atestatului in ingrijirea paliativa. Acest curs a fost organizat in mai multe module si a fost condus de unul din medicii Centrului.
♦ In scopul formarii si perfectionarii profesionale, o data la doua luni asistentii medicali ai Centrului au participat la cursuri organizate in incinta Hospicelui si tinute de asistentii medicali angajati. Temele cursurilor au fost urmatoarele:
– Aparatul locomotor-oasele
– Coloana vertebrala/articulatiile
– Muschii si tendoanele
– Aparatul digestiv
– Gladele
– Organele feminine
♦ Coordonatorul Centrului a tinut pentru cadrele medicale in septembrie, un curs cu tema “Norme tehnice, infectii nozocomiale, curatenie, dezinfectie in Hospice”.

Practica
In decursul acestui an am primit in Centrul nostru mai multi studenti care au dorit sa-si desfasoare activitatea de practica. Scoliile de la care provin acesti studenti sunt: Colegiul National Ana Aslan – Timisoara, Scoala Postliceala St. Maria Hilfe – Timisoara si Facultatea de Sociologie si Psihologie/Sectia de Asistenta Sociala.

Sarbatori
Cu ocazia diferitelor serbari, la Centrul nostru au avut loc mai multe intalniri si momente in care ne-am simtit bine impreuna, care au ajutat pentru aprofundarea relatiilor colegiale, dar totodata au creat si atmosfera familiara pentru pacienti si apartinatorii. Aceste intalniri au fost si ocazie pentru exprimarea recunostintei noastre fata de binefacatori si voluntari:
♦ In perioada Postului Mare, s-a celebrat devotiunea Calea Crucii o data pe saptamana. La aceasta devotiune au participat angajatii centrului nostru impreuna cu apartinatorii, voluntari si colaboratori.
♦ In data de 19 aprilie s-a sarbatorit hramul Centrului nostru, care poarta numele “Casa Milostivirii Divine”, avand urmatorul program: Dupa Sfanta Liturghie, care a avut loc in capela Centrului programul a continuat la ora 15 cu un moment de rugaciune unde a fost expus Sfantul Sacrament. Impreuna cu invitatii, colaboratorii, voluntarii si personalul Hospicelui, am cantat rugaciunea Coronita Milostivirii Divine. Intre decadele rugaciunii au fost intonate cantece conduse de corul tinerilor din Biserica Romano- Catolica „Inima lui Isus” din Piata Balcescu. Festivitatea s-a continuat cu un picnic care a avut loc in parcul Centrului.
♦ Cea de-a V editie a traditionalului concert de binefacere “Timisoara Gospel Project” a avut loc in data de 17 mai 2009. Acesta a avut ca scop ajutarea persoanelor aflate in ingrijirea Centrului – Hospice. Concertul de muzica Gospel a fost condus de catre Dominic Fritz – tanar voluntar din Germania, in Catedrala Romano-Catolica „Sfantul Gheorghe” din Timisoara. In grupul corului au participat si o parte din angajatii si voluntarii Centrului.
♦ Asociatia “For Help” ne-a onorat in diferite ocazii pe parcursul anului cu sustinerea unor frumoase concerte in care au cantat copii.
♦ In data de 10 octombrie a avut loc Ziua Mondiala Hospice iar Centrul nostru a organizat un program cultural in sala de conferinte unde au fost invitati voluntarii si familiile bolnavilor.
♦ Dupa de 3 ani de la inaugurarea Centrului, In timpul Sfintei Liturghii am multumit Bunului Dumnezeu si tuturor binefacatorilor nostri. Aceasta a avut loc in data de 29 noiembrie 2009 in cadrul Centrului nostru.
♦ De ziua Sfantului Nicolae, Centrul nostru s-a umplut de bucurie atunci cand pacientii, apartinatorii, angajatii si voluntarii au primit daruri chiar din partea Sfantului Nicolae in persoana.
♦ Si anul acesta, de Craciun, am fost colindati de mai multe grupuri de colindatori atat din Timisoara cat si din alte localitati. Astfel sarbatoarea Nasterii Domnului ia intampinat atat pe pacientii, apartinatorii cat si pe angajatii Centrului cu multe urari frumoase, caldura si pace sufleteasca.

Donatii

In anul 2009 s-a continuat dotarea Centrului cu obiecte si consumabile necesare pentru functionare. Donatii de la concertul de binefacere “Timisoara Gospel Project” impreuna cu donatii de la alti donatori ne au ajutat sa cumparam inca un aparat de oxigen, care este folosit pentru nevoile pacientilor. Pentru amenajarea parcului s-a construit un gard de lemn, necesar pentru pastrarea intimitatii pacientilor si apartinatorilor, care acolo isi petrec timpul pentru recreere, plimbare sau consiliere spirituala si psihologica.