Aniversarea a 5 ani de existenta a Hospice-ului din Timisoara

Aniversarea a 5 ani de existenta a Hospice-ului din Timisoara

01.12.2011, Timisoara (Catholica) – “Centrul de Îngrijire Paliativa Hospice Casa Milostivirii Divine din Timisoara exprima mai mult decât mila, mai mult decât empatia; el exprima apropierea lui Cristos de fratii nostri aflati în suferinta, prin intermediul membrilor Bisericii care sunt membrii Corpului sau mistic. Ba chiar este misterul însusi al Iubirii divine care s-a aratat, atât din partea suferindului ‘Am fost bolnav si voi m-ati vizitat’ (Mt 25,36), cât si din partea celor care îl asista: ‘daca cineva vrea sa ma urmeze, sa se lepede de sine însusi, sa-si ia crucea în fiecare zi si sa ma urmeze’ (Lc 9,23).” Aceste cuvinte au fost rostite de Arhiepiscopul Jean-Claude Perisset, pe atunci Nuntiu Apostolic din România, acum cinci ani, în data de 25 noiembrie 2006, în cadrul Sfintei Liturghii de sfintire a primului centru tip hospice din Timisoara.

Fiind un proiect comun al Federatiei “Caritas” a Diecezei de Timisoara si al Congregatiei Fiicelor Sf. Francisc de Assisi, Provincia Româna, Centrul de Îngrijire Paliativa Hospice cu denumirea “Casa Milostivirii Divine” are ca sediu fosta manastire de pe str. Memorandului nr. 84 din Timisoara a acestei congregatii, având pentru început posibilitatea de internare a opt persoane. În acest scop vechea cladire a manastirii a fost renovata total si amenajata conform prevederilor normelor europene, institutia medicala primind acordul de functionare al Ministerului Sanatatii. În Centrul Paliativ Hospice se ofera îngrijire activa completa pentru pacientii a caror boala nu mai raspunde la tratament curativ, adica persoanelor ajunse în fazele incurabile si stadiile terminale ale bolii.

Aniversarea a 5 ani de existanta a Hospice-ului din Timisoara Scopul serviciilor paliative este asigurarea calitatii vietii prin oferirea unei îngrijiri complexe, orientata spre nevoile pacientului si familiei, în derularea acestui proiect Federatia Caritas colaborând si cu medici specializati în îngrijiri paliative de la Asociatia OncoMed Timisoara. Îngrijirea bolnavilor se face de catre o echipa formata din medic, asistent medical, asistent social, psiholog, voluntari – asa numita echipa multidisciplinara – care pe lânga serviciile medicale si de nursing mai ofera si servicii sociale, consiliere socio-psihologica atât pentru bolnav cât si pentru familia acestuia. Hospice reprezinta un program complex de ingrijire pentru bolnavii cu speranta de viata limitata si familiile acestora. Scopul este asigurarea, de catre o echipa multidisciplinara, a calitatii vietii prin oferirea unei ingrijiri complexe, orientate spre nevoile pacientului si familiei.

Vineri, 25 noiembrie 2011 Federatia “Caritas” a Diecezei de Timisoara împreuna cu surorile din Congregatia Fiicele Sf. Francisc de Assisi, echipa medicala, voluntari si numerosi invitati, a sarbatorit cinci ani de existenta si activitate a hospice-ului. Sfânta Liturghie aniversara a fost celebrata de catre PS Martin Roos, Episcop romano-catolic de Timisoara în prezenta parintelui Vicar General, Mons. Johann Dirschl, a parintelui econom, pr. Nikola Laus, a parintelui secretar, pr. Sebastian Mirciov si a unui grup de preoti diecezani. Sfânta Liturghie a fost urmata de o scurta festivitate, în cadrul careia membri ai echipei hospice, surori, cadre medicale si voluntari au rememorat momente legate de înfiintarea acestui centru, respectiv din activitatea deloc usoara desfasurata aici.

De la deschiderea hospice-ului si pâna în prezent au fost îngrijiti deja 1100 pacienti. “Milostivirea e un alt nume al iubirii – iubirea traita, iubirea în fapt.” Aceste cuvinte ce apar pe afisul jubiliar al hospice-ului pot fi considerate si motoul întregii activitati din acest centru, desfasurata de catre o echipa nu numai bine pregatita profesional ci si cu multa empatie fata de suferinta omeneasca, careia îi dorim multa putere si îi uram la multi ani.

(Material semnat de Sipos Eniko, referent de presa la Episcopia Romano-Catolica Timisoara)