Conferinţa Naţională de Îngrijiri Paliative – Sibiu, 24-26 octombrie 2013

Conferinţa Naţională de Îngrijiri Paliative – Sibiu, 24-26 octombrie 2013

INTERVENŢIA ÎN CRIZĂ ÎN PALIAŢIE – O ABORDARE PSIHOLOGICĂ

(rezumat)

Într-un centru de paliaţie suferinţa cu care ne întâlnim este multidimensională, vizând în acelaşi timp aspecte ale durerii fizice, psihice şi spirituale. O boală cronică progresivă, respectiv un stadiu terminal de boală reprezintă factori majori de criză, care afectează atât pacienţii cât şi aparţinătorii. De multe ori se produce o asociere între diagnosticul oncologic şi moarte, indiferent dacă aceasta este sau nu verbalizată de către pacient. Boala e una din crizele cele mai grave pentru ca îl pune pe om faţă în faţă cu problemele la care, de regulă, nu se gândeşte cât timp e sănătos. Marea suferinţă în faţa morţii e dată de a te simţi singur, despărţit de cei vii şi uneori, chiar de Dumnezeu. Durerea e trăită fizic, psihic, emoţional, cognitiv şi spiritual.

Lucrarea va aborda factorii emoţionali asociaţi unui diagnostic ameninţător de viaţă, aşteptările şi dorinţele persoanelor aflate într-un stadiu de boală avansat, temerile acestor pacienţi şi strategiile de intervenţie psihologică utilizate. De asemenea, vom dezvolta factorii care influenţează pierderea, precum şi importanţa consilierii psihologice a aparţinătorilor, în perioada de doliu. Toate tehnicile psihologice de intervenţie în criza generată de stadiul terminal al bolii trebuie să înglobeze resursele pacientului cu suportul familiei.

În însoţirea psihologică a pacienţilor aflaţi în stadiu terminal şi în consilierea familiei pe perioada de doliu, e important să nu încercăm să-i convingem pe pacienţi/aparţinători că ceea ce se întâmplă e “normal”. Pierderea şi moartea sunt tragice şi trebuie trăite fără a încerca să minimizăm trăirile şi fără să eşuăm în încurajări de genul „va trece şi va fi bine”.

Şi poate cel mai important e să nu ne temem de poveştile despre moarte, pentru că de fapt ele vorbesc despre viaţă. Şi chiar dacă nu ne stă în putinţă să adăugăm zile vieţii, putem pune mai multă Viaţă în zilele pacienţilor noştri.

psih. Diana Ungureanu-Pamfil, psih. Manuela Rusu