Conferinţa Naţională de Îngrijiri Paliative – Timişoara, 23-25 octombrie 2014

Conferinţa Naţională de Îngrijiri Paliative – Timişoara, 23-25 octombrie 2014

TAINA SUFERINŢEI – NARATIVUL UNEI ÎNSOŢIRI PSIHOLOGICE ÎN PALIAŢIE

(rezumat)

Lucrarea îşi propune să redea implicaţiile emoţionale şi sufleteşti ale însoţirii psihologice în multiplele dimensiuni ale suferinţei unei paciente de 32 de ani. Aceasta a fost diagnosticată în 2010 cu neoplasm mamar stâng operat şi metastaze osoase cervicale. Din 2012 şi până când a murit (iulie 2014), pacienta a fost internată de 14 ori în Hospice. Numeroasele internări, vârsta pacientei şi dificultatea per ansamblu a cazului au reprezentat factori de vulnerabilitate pentru întreaga echipă Hospice, hiperimplicată emoţional în suportul oferit pacientei.

Intervenţia psihologică a constat în întâlniri cel puţin săptămânale pe parcursul ultimului an, în mediul Hospice, la cabinet, în spaţii informale sau acasă la pacientă, când starea de sănătate nu i-a permis să se deplaseze. În abordarea conversaţională am folosit tehnici din psihoterapia familială sistemică, cu elemente din paradigma structurală, strategică şi transgeneraţională. Ca metode, şi-au dovedit utilitatea genograma, pentru înţelegerea dinamicii familiale, retrospectiva vieţii pacientei, pentru închegarea experienţelor şi conţinerea suferinţei, respectiv tehnicile proiective de desen, pentru explorarea diversităţii emoţionale.

Însoţirea psihologică a prilejuit procesarea diferitelor trăiri ale pacientei, într-o încercare de a da glas, coerenţă şi asumare unei realităţi greu de acceptat. Suferinţa emoţională a pacienţilor şi a aparţinătorilor o acompaniază pe cea somatică şi poate fi ameliorată prin însoţirea psihologică, mai puţin intervenţionistă şi mai degrabă tainică, discretă, a nevoii de sens în faţa bolii, a durerii, a fricii şi a morţii.

psih. Manuela Rusu